Kladdigt och gott
Aftonbladet har en liten kladdkakespecial. Passa mig utmärkt eftersom jag älskar choklad :) Tror jag ska testa baka den på bild 1, en kladdkaka med smulig chokladkolatopping. Låter mumsigt. Tycker det är roligt att testa lite nytt. Så man inte bara göra samma gamla klassiska kaka jämt. Ävn fast det är riktigt gott också :)
Recept på: Kladdkaka med smulig chokladkolatopping
Ger 12 portioner
Tar 40 minuter + tid i ugn
KAKA:
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
TOPPING:
75 g smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 1/2 dl smuliga frukostflingor, exempelvis Start
Gör så här:
1. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron. Bryt ned chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet.
2. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.
3. Lossa kakan ur formen. Smält smöret till toppingen i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, vispgrädde och kakao och låt koka upp.
4. Koka under omrörning på medelvarm platta tills kolan tjocknat och det blir en "gata" när man drar sleven längs med kastrullens botten. Använd gärna en termometer. Kolan är klar vid 114 grader.
5. Dra kastrullen från plattan och rör ned flingorna i kolan. Bred smeten i ett jämnt lager ovanpå kakan och låt stelna.
hehe jag är så galen i vanliga kladdkakor att jag vägrade läsa artikeln :P
En kladdkaka är en kladdkaka. Den ska inte smaka mint eller nåt annat skumt..baka gärna andra, men kalla dem inte kladdkakor :P
Det var min tanke när jag läste rubriken på aftonbladet =)
Typiskt mig? jaaa
Nej jag håller med de får inte kallas kladdkaka. En kladdkaka ÄR en kladdkaka. Hehe men det är kul att testa CHOKLADkakor :)